03 December 2009

Alegeri 2009

Note: for those reading this post about internal Romanian politics in a FLOSS aggregator, please forgive me and skip it. I write such type of stuff less then once in a year (hopefully) and is not worth a special feed.

Am refuzat sa ma duc la vot in primul tur al alegerilor prezidentiale de anul asta, convins fiind ca orice candidat as vota, voi regreta mai tirziu. De asemenea, am incercat sa ignor pe cit am putut fenomenul mediatic generat de alegeri (ei bine, mergind pe strada sau asteptind RATB-ul nu m-am putut abtine sa nu studiez din punct de vedere tehnic, al fotografului, imaginile de pe afise, dar cam asta a fost tot).

[fara comunism]
Si cu toate astea am ajuns sa fiu agasat (mai comuti din cind in cind televizorul pe un canal se stiri pentru ca acolo e afisata ora exacta si e mai rapid decit un Alt+Tab dintr-un joc care se incarca cam greu) de campania furibunda impotriva unuia dintre candidati, campanie care ii are de multe ori campioni pe niste indivizi pe care nu numai ca nu dau doi bani, dar ii consider nocivi. Si vazind atita disperare din partea mafiotilor si comunistilor pentru a il schimba, mi-am zis ca omul ala s-ar putea sa faca ceva bine daca ii deranjeaza atit de mult. Cred ca in turul doi ma duc la vot, pentru a alege raul cel mai mic.

Am mai auzit din partea unor oameni obisnuiti argumentul pentru care voteaza intr-un anume fel: vor mai putine scandaluri si mai multa liniste. Eu cred ca e de preferam prea mult scandal fata de prea multa liniste: arata ca exista libertate, iar libertatea mi se pare esentiala. Imi amintesc foarte cauza pentru care am trecut prin ce am trecut in anii '90 si pentru care sintem acum la coada lumii civilizate, in 1990 am ales (nu eu, ca nu aveam drept de vot) pe cineva al carui slogan era "un presedinte pentru linistea noastra".

Update: citat dintr-un spam primit de la candidatul comunist (prin intermediul unei firme americane):
Dupa cum afirma si Presedintele nostru de Onoare, domnul Ion Iliescu, imi doresc ca acest mandat sa fie unul al linistii, al impacarii tuturor oamenilor din tara noastra, a adevaratului consens care sa-i uneasca pe Romani in normalitate.
1990 este all over again! Scary.

7 comments:

  1. A primit si nevasta-mea spamul ala de cacao (pe mailul corporatist, no less!) si mi-a picat fatza cand mi-a citit faza cu Iliescu. Cat de bou sa fii? Sau cat de prosti sa ne creada?

    ReplyDelete
  2. Nicu
    Eu cred ca acei comunicti, fie ei din PSD sau PD-L, sau poate o adunatura, cum ii putem numi, nu sunt un pericol pentru vremurile noastre. Daca este ceva rau la cei doi, cred ca teama inspira cel ce se indentifica ca DICTATOR. Motivul renuntarii comunistilor de la putere este o lozinca mai putin credibila, in ”89 comunistii s-au ridicat de pe un tron si s-au asezat pe altul mult mai confortabil. Nicu priveste la evenimentele din ”89 si intelegi ca a trebuit eliminat DICTATORUL, acelasi lucru trebuie facut dar in structura democratica, prin vot. Cred ca decizia de a merge la vot este buna, si eu ma duc sa repar impreuna cu tine si multi altii imaginea Romaniei. Geoana, Antonescu sau altii... au greseli si merita sa ii numim rai, dar noi cu greselile noastre suntem mai putin rai? Si daca suntem, suntem un rau necesar. Cu bine!
    V. Sorin

    ReplyDelete
  3. sorin, asa repede ai uitat cum in perioada 2000-2004 aproape ca a disparut libertatea presei, toate ziarele principale fiind cumparate publicitate din bani de la buget?
    Si definitia da despre ce inseamna un dictator cred ca este putin gresita: numesti dictator pe cineva care nu a avut nici macar puterea de a schimba un prim-ministru? care a fost suspendat din functie pentru o luna de catre parlamnet (dar reconfirmat de un referendum)? pe cineva care este bestelit in fiecare zi fara nici o problema de mai toate televiziunile?

    Putin imi pasa de imaginea Romaniei, nu de aia ma duc la vot ci ca sa incerc sa evit repetarea a ce s-a intimplat in perioada 2000-2004 sau in anii '90.

    ReplyDelete
  4. @mihai: mie mi-a venit pe mailul *personal* (deci nu gmail, yahoo sau folosit pe liste de mail), ala pe care il dau public cu cea mai mare greutate.

    ReplyDelete
  5. Apropo de punctul de vedere al fotografului, ai idee cum pot face un monitor HP LP2475w cu wide color gamut sa afiseze niste culori mai normale si nu (supra)saturate? Am mai citit pe ici pe colo despre calibrare si profiluri de culoare, dar din cate am inteles eu asta nu se aplica decat la nivel de aplicatie si nu la nivelul intregului ecran, iar aplicatia trebuia sa suporte asa ceva. Nu tin foarte mult la acuratetea culorilor, dar nu mai vreau sa vad nuante turbate de rosu si verde :-) Daca am inteles eu bine, ceea ce vreau e sa reduc spatiul de culoare la sRGB.

    ReplyDelete
  6. Cristian, cred ca ce vrei tu este managementul culorilor si calibrarea display-ului: http://blogs.gnome.org/hughsie/

    Mai multe de atit nu prea pot sa iti spun, necunoscind modelul tau de monitor, dar ma astept sa aiba configurari de culoare si in meniul de setari (OSD) - temperatura de culoare,, ponderea pe diversele canale etc.

    ReplyDelete
  7. De ce sunt un anarchist? http://tinyurl.com/yc9mzoc

    ReplyDelete